Andy van Dongen
100

Andy van Dongen

Uitgelicht werk

Uitgelicht werk

Uitgelicht werk

Hi, ik ben Andy van Dongen

Mijn passie voor fotografie ontstond in de tijd dat foto’s nog met film gemaakt werden en je als fotograaf het beeld moest ontwikkelen in een donkere kamer. Kun je je daar iets bij voorstellen?(En ja, natuurlijk heeft de techniek in de fotografie ook vooruitgang gemaakt en werkt een beetje fotograaf tegenwoordig digitaal. 😉

In die tijd ontstond ook mijn liefde voor het maken van mooie plaatjes. Het liefst van mensen. Op deze manier kan ik ze helpen hun verhalen vertellen, hun passies laten zien en hun karakter uitbeelden. Met als resultaat een beeld dat gezien mag worden.

Ben je benieuwd hoe ik als fotograaf te werk ga?

Voor een fotoshoot heb je vanzelfsprekend een fotograaf, model, locatie en idee nodig. De eerste twee hebben we al: jij bent het model en ik de fotograaf. Wellicht heb je ook al een idee over waar je zou willen fotograferen en hoe je jezelf terug zou willen zien op beeld.

Weet je nog niet precies hoe en waar je gefotografeerd wilt worden? Dat is geen enkel probleem. Neem gerust contact met me op, dan kijken we samen wat er mogelijk is. Meestal vallen dan de ontbrekende puzzelstukjes wel op hun plek en wordt de shoot een stuk concreter.

Daarna bespreken we samen een datum en dan heb jij jouw shoot gepland!

En dan eindelijk is het zover!

Afhankelijk van jouw behoefte, kun je de dag beginnen met een make-up artiest en/of styliste. Maar je kan dit, bij een simpele shoot, uiteraard ook zelf doen. Ter voorbereiding is het in ieder geval belangrijk dat jij weet hoe je op de foto wilt komen en de nodige voorbereidingen treft, wat betreft kleding en uiterlijk.

Ondertussen bereid ik de shoot voor. Ik zet de spullen klaar, denk aan lampen en reflectors of andere dingen die we nodig hebben voor de shoot.

Zodra we allebei klaar zijn, is het tijd voor fotografie en kunnen we aan de slag. Gedurende de shoot maken we een uitgebreide serie foto’s. Zo help ik je met de perfecte pose en werk ik aan de juiste belichting. Alles voor het gewenste resultaat: mooie plaatjes.

Na de shoot ben jij als model klaar en ga ik voor jou aan het werk om de beste foto’s uit te zoeken.

Na de shoot

Van al die shots maak ik een voorselectie. Hierbij haal ik alle ongeschikte foto’s eruit, denk aan foto’s die niet scherp genoeg zijn of waar jij toevallig net je ogen dicht hebt.

Vervolgens ontvang jij, afhankelijk van wat we afgesproken hebben de hele serie, waarbij je zelf een keuze mag maken of het afgesproken aantal foto’s die ik geselecteerd heb. Zo weet je zeker dat je foto’s ontvangt waar jij blij van wordt.

Wanneer jij jouw favoriete foto’s hebt geselecteerd, ga ik ze nabewerken. Je denkt wellicht: de foto’s zijn toch scherp en goed genoeg zoals ze zijn?
Nee, je kunt het vergelijken met wat er vroeger gebeurde bij het ontwikkelen van foto’s. De foto’s zoals ze uit de camera komen, zijn nog niet geschikt om te gebruiken als eindresultaat.

Bij nabewerking moet je denken aan minimale bewerking, zoals kleur- en belichtingscorrectie. Maar ik kan je ook helpen bij full magazine nabewerking, zoals skin retouching en het wegwerken van oneffenheden.

Als fotograaf vind ik het mijn taak om per foto te kijken wat er nodig is om van een mooi shot, een echte eye-catcher te maken. Ook al gaat het maar om simpele dingen, zoals het wegwerken van pluisjes op zwarte kleding of het wegwerken van hinderlijke elementen op de achtergrond. Voor mij is die finishing toch wat fotografie zo mooi maakt.

Zodra ik de nabewerking heb afgerond, ontvang jij de foto’s via een download link. Dan is mijn missie volbracht: jouw verhaal vertellen. En heb jij de foto’s waar je van droomde.